Relatiegeschenken en memorabilia

Het geven van relatiegeschenken is al zeer lang in gebruik. Veel bedrijven doen of deden daaraan mee. Vrijwel al deze artikelen waren voorzien van het bedrijfslogo.

Pennen, ballpoints, kalenders, notitieblaadjes zijn erg bekende. Enkele bedrijven, zoals de vroegere Postbank (onderdeel van ING, waartoe ook DZP behoorde), deden heel veel aan het lokken van nieuwe klanten met allerlei kadootjes. De pluche leeuwen, transistorradio's (wereldontvangers), rekenmachientjes, valuta omrekenaars (gulden naar euro) en de uitlezers van de chipknip, zijn van hen vermoedelijk het meest bekend.

Ook DZP had een grote verzameling artikelen voor hun relaties. De meeste werden verstrekt aan tussenpersonen die een goed jaarresulataat hadden gehad.

Personeelsleden, die wel eens op de afdeling Buitendienst kwamen, zagen in de kasten grote verzamelingen van deze geschenken liggen en hadden daar veel belangstelling voor en deden hun best om er een of meer te verkrijgen. Soms lukte dit, vaker niet.

Wel kreeg iedereen de jaarlijkse kalender en velen hadden ook het bekende blauwe doosje met notitieblaadjes op hun bureau staan.


De jaarlijkse kalender.


Bakje met notitieblaadjes.


Overige artikelen

Hieronder enkele voorbeelden van bewaard gebleven foto's van deze geschenken (het waren er veel meer, zoals onderzettertjes, maar daarvan zijn geen foto's bewaard gebleven, voor zover de webmaster weet):


Asbakje.


Damspel.


Kaartspel.


Kledinghaak.


Theelepeltjes.


Parkeerschijf.


Stadsgezicht in Den Haag.


T-shirt.


Wandtegel.


Korenwijn n.a.v. de naamswijziging in 1984.


Herdenkingsbeeldje t.g.v. de opening van het Hoofdkantoor aan het Lange Voorhout in 1960.Relatiegeschenken -vervolg-