Automatisering

Mechanisering

Door de enorme groei van het bedrijf, nam ook de administratieve afhandeling toe. Er waren steeds meer medewerkers nodig om dit in goede banen te kunnen geleiden. Er was behoefte aan machinale ondersteuning om al dit werk te kunnen verzetten.

Klik hier om verder te lezen.

Voorlopers

Vlak na de oorlog werd begonnen met de allereerste vorm van mechanisering met adresseermachines.

Klik hier om verder te lezen.

Bull

In 1954 werd een Bull/Gamma machine aangeschaft om grote administratieve stromen op te kunnen verwerken. Denk hierbij aan prolongatie, Rekening-Courant en het afdrukken van polissen, aanhangsels, nota's en kwitanties.

Klik hier om verder te lezen.

Ponskamer

Om alle gegevens gemechaniseerd te kunnen verwerken moesten deze eerst worden aangeleverd op ponskaarten of ponsbanden. Dit gebeurde in de Ponskamer.

Klik hier om verder te lezen.

Ponsbanden

De ponsband was al veel langer in gebruik dan de ponskaart en werd voor vele doeleinden gebruikt. Het was een strook papier van ongeveer 1 inch hoog , waarin plaats was voor 8 informatie gaatjes boven elkaar.

Klik hier om verder te lezen.

Ponskaarten

Voor de invoer van gegevens in gemechaniseerde en/of geautomatiseerde systemen, werd een een heel slim systeem gebruikt: ponskaarten. Dit waren rechthoekige kartonnen kaarten van ongeveer 20 x 8 cm. Deze waren verticaal ingedeeld in 80 kolommen en horizontaal in 12 rijen.

Klik hier om verder te lezen.

Creed

Rond 1900 ontwikkelde Frederick George Creed een toetsenbordbestuurde perforator om morsegecodeerde ponsband voor berichtverzending te gebruiken. Deze methode was een revolutie in de voordien handmatig gecodeerde banden.

Klik hier om verder te lezen.

Datasaab M10

De Datasaab M10 was een gegevens-invoer-systeem met een cassette bandje als opslagmedium, dat steeds kon worden hergebruikt. Zodra één ponstypiste alle gegevens had ingevoerd, werd door een tweede het zgn. controle-ponsen uitgevoerd: de informatie werd dan opnieuw ingetypt en door de machine vergeleken met wat op het cassettebandje stond. Afwijkingen werden gesignaleerd en de ponstypiste kon nu aangeven wat de correcte informatie had moeten zijn.

Klik hier om verder te lezen.

MDS 2400

Als aanvulling op de reeds aanwezige Datasaab M10, werd de MDS2400 op de ponskamer geïntroduceerd voor de invoer van de nieuwe Data Invoer Formulieren (DIF's).

Klik hier om verder te lezen.

Computers

Electronische computers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld om aan de dringende behoefte te voldoen om grootschalige wiskundige berekeningen te kunnen uitvoeren voor militaire doeleinden. Eind jaren 40 kwam dit, eerste nog geheime, onderzoek onder de aandacht van het grote publiek, dat gelijk enthousiast werd voor de mogelijkheden.

Klik hier om verder te lezen.

NCR-315

De eerste computer bij De Zeven Provinciën was een NCR-315, die in augustus 1964 werd afgeleverd en geïnstalleerd in een hiervoor speciaal gebouwde computerruimte op de begane grond in het gebouw aan het Lange Voorhout te Den Haag.

Klik hier om verder te lezen.

NCR Century-201

De 315 werd oud en had een groot capaciteitstekort. Er werd al een tijdje over uitbreiding of vervanging gesproken. In 1970 werd de knoop doorgehakt en besloten tot aanschaf van een gloednieuw NCR Century-200 systeem, dat een jaar later werd uitgeleverd.

Klik hier om verder te lezen.

IBM-148 / 3790

De opvolgers van de NCR-315 en NCR-Century waren het IBM Systeem/370 Model 148 (plaatsing in het rekencentrum Rotterdam) en een IBM-3790 Communication System (rekencentrum Den Haag), waaraan de beeldschermen gekoppeld waren.

Klik hier om verder te lezen.