"Oude rotten" schrijven geschiedenis

Een boek over de historie van DZPOud-medewerkers van ING's rechtsvoorganger ‘De Zeven Provinciën’, Herman van Osenbruggen en Marcel Nihot, kunnen na jarenlang onderzoek tevreden achterover leunen. Begin oktober is het uitgebreide verslag van hun onderzoek “Historie van de Assurantie Maatschappij ‘De Zeven Provinciën’ 1918 - 1984”, officieel aangeboden aan de leden van de Personeelsvereniging. Het lijvige boekwerk telt maar liefst 298 bladzijden!

Assurantiemaatschappij ‘De Zeven Provinciën’ (DZP) werd in 1918 in Amsterdam opgericht door enkele reders, scheepvaartbedrijven en investeerders. Het voornaamste doel was toen het sluiten van zee- en transportverzekeringen. Het boek vertelt in vogelvlucht de bedrijfsgeschiedenis tussen 1918 en 1942 en vervolgens de doorstart in 1942 waarbij het bedrijf naar Den Haag verhuisde. Het verhaal eindigt in 1984 toen het bedrijf van naam veranderde en vanaf die tijd bekend stond onder RVS Schadeverzekeringen Den Haag.

De voornaamste reden om het boek te schrijven was dat de auteurs wilden voorkomen dat de bedrijfsgeschiedenis vergeten zou worden en historisch materiaal verloren zou gaan. De kans is immers groot dat over een aantal jaren niemand meer weet wie DZP was. De auteurs zijn voormalig technisch specialisten bij het Commercieel Computer Centrum, een volle dochter van DZP, waarin alle automatiseringactiviteiten waren ondergebracht. Zij zijn op zoek gegaan naar de ontstaansgeschiedenis, de totstandkoming van de mechanisering en automatisering, hebben zich verdiept in diverse afdelingen.

Door middel van interviews met oud-medewerkers, documenten, objecten en veel beeldmateriaal wordt een duidelijk beeld geschetst van de geschiedenis en organisatie van De Zeven Provinciën. Er is een uitgebreid notenapparaat en een namenindex.

Bestellen

Bestellingen konden tot op heden, 1 sep 2014, per stuk worden afgedrukt. Doordat de repro-afdeling van het bedrijf die dit voor ons verzorgde is opgeheven, is het jammer genoeg niet meer mogelijk het historieboek na te bestellen.

Inzien

Mocht u geinteresseerd zijn om het boek toch te kunnen lezen, dan kunt u dit bekijken bij de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag onder aanvraagnummer 5286258 DEPOTEXEMPLAAR.

De auteurs.