Van mechanisch naar electronisch

Computers

Electronische computers werden tijdens de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld om aan de dringende behoefte te voldoen om grootschalige wiskundige berekeningen te kunnen uitvoeren voor militaire doeleinden.
Eind jaren 40 kwam dit, eerst nog geheime, onderzoek onder de aandacht van het grote publiek, dat gelijk enthousiast werd voor de mogelijkheden.

In het Verenigd Koninkrijk werd van de Colossus gebruikgemaakt om Duitse geheime codes te kraken, onder andere die van de Enigma-codeermachine. De Colossus was de eerste elektronische computer, gebruikmakend van elektronenbuizen. De eerste computer in de VS was de ENIAC, die enkele klaslokalen in beslag nam. De eerste computer in Nederland was de ARRA bij het Mathematisch Centrum. De eerste computer in een commerciële omgeving was de Miracle, een Ferranti Mark I bij het Shell-laboratorium in Amsterdam.


Colossus Mark 2 computer (juni 1944)


De computers in de jaren 1950-1980 waren vooral mainframes: zeer grote computers, waar honderden tot duizenden gebruikers gelijktijdig op konden werken. Vooral banken en verzekeringsmaatschappijen gebruikten zulke mainframes op grote schaal. De mainframe was verbonden met de gebruikers via een simpele applicatie op een bureaucomputer (vroeger ook wel via een zogenaamde domme terminal). De mainframe is met de komst van de kleine computers nog niet volledig uitgestorven en wordt nog steeds gebruikt door professionele instellingen. De bekendste bouwer van mainframes is IBM.

Met de enorme ontwikkeling van de elektronica en de halfgeleiders, toegepast in transistoren, kon de computer veel kleiner en sneller worden. Later konden transistors worden opgenomen in geïntegreerde schakelingen, waardoor alles nog kleiner gebouwd kon worden. De microprocessor is zo'n geïntegreerde schakeling. Hoewel microprocessor-gebaseerde computers zoals de Commodore PET (Personal Electronic Transactor) en de Apple II al vanaf het midden van de jaren zeventig opgang deden, was de IBM PC uit 1981 het eerste systeem dat expliciet met de naam personal computer op de markt werd gebracht. De pc werd steeds goedkoper en gemakkelijker te gebruiken waardoor steeds meer bedrijven en huisgezinnen er een kochten. De ontwikkelingen gaan voort, zakenmensen gebruiken veelal een laptop om met hun computer op stap te gaan. De steeds verdere miniaturisering leidt er toe dat de kleine Personal Digital Assistant (PDA) met steeds meer mogelijkheden in beeld komt. Ook veel apparaten zoals wasmachines, videorecorders, digitale camera's en dergelijke bevatten tegenwoordig een computer om allerlei zaken te regelen, deze worden dan meestal een ingebed systeem of - in het Engels - embedded system genoemd.

Bron: Wikipedia Computer

Momenteel zijn laptops, iPads en iPhones populaire middelen om via internet te kunnen communiceren.

NCR

National Cash Register (afgekort NCR) is een bedrijf uit de Verenigde Staten, begonnen als fabrikant van kassa's. NCR werd opgericht in 1884 door John H. Patterson. NCR had een aantal primeurs, waaronder de eerste door een elektromotor aangedreven kassa, in 1906.

In 1952 werd het bedrijf CRC (Computer Research Corporation) opgekocht, een bedrijf dat computers maakte voor de luchtvaart. In de jaren '70 was NCR een belangrijke fabrikant van mainframe-computers, waaronder de NCR 8500, een computer qua verwerkingskracht vergelijkbaar met tijdgenoot 360 van IBM.

NCR werd in 1991 door AT&T gekocht voor 7.4 miljard dollar; in datzelfde jaar werd ook Teradata gekocht. In 1994 werd het bedrijfsonderdeel dat NCR en Teradata bevatte, hernoemd in AT&T Global Information Solutions (GIS), maar in 1995 stootte AT&T het weer af. In 1996 werd de naam weer terugveranderd in NCR en op 1 januari 1997 was NCR weer een zelfstandig bedrijf.

NCR heeft in Nieuwegein een vestiging gehad die initieel modems en encryptie-apparatuur ontwikkelde om de eerste bankterminals en pinautomaten via data- en telefonienetwerken op elkaar aan te sluiten. Begin jaren negentig werden hier de eerste draadloze netwerkproducten gemaakt en werd, samen met andere partijen, de eerste versie van de IEEE 802.11-specificatie (1997) ontwikkeld.

In 2007 stootte NCR de Teradata-divisie af, waarna Teradata een zelfstandig internationaal bedrijfvoering uitoefende. De totale omzet van NCR daalde met zo'n 50%.

Bronnen:
Wiki National Cash Register

Officiele website NCR

lees verder Computers:NCR-315